Středa, 30 září
Shadow

Kvůli novému sarkofágu byl v Černobylu odstraněn ventilační komín třetího a čtvrtého bloku

Snímání jedné ze sedmi sekcí ventilačního komína společného pro třetí a čtvrtý blok Černobylské jaderné elektrárny. (Zdroj: Ukrtransbud.com)
Snímání jedné ze sedmi sekcí ventilačního komína společného pro třetí a čtvrtý blok Černobylské jaderné elektrárny. (Zdroj: Ukrtransbud.com)

Starý ventilační komín, který zajišťoval společnou ventilaci třetího a čtvrtého bloku Černobylské jaderné elektrárny, byl rozmontován. Díky jeho sejmutí ze střechy reaktorové budovy bude nad touto poškozenou budovou možno umístit obří ochrannou konstrukci.

Práce na odstranění 75,5 metrů vysokého komína začaly 31. října 2013. Vrcholek komínu, který má průměr 9 metrů, sahal až do výše 150 metrů nad zemí. Skládal se ze sedmi sekcí, jež dohromady vážily 330 tun, každá z nich přitom měla hmotnost mezi 25 až 60 tunami.

Korporace Ukrtransbud, která má dle smlouvy odstranění komínu na starosti, oznámila, že poslední sekce byla ze střechy odstraněna 25. listopadu a že dokument stvrzující dokončení prací byl podepsán 19. prosince.

Sedm sekcí rozmontovaného komínu bylo prozatím uloženo na speciálně připravené místo, kde později proběhne jejich demontáž na menší kusy. Rozebraný komín potom bude skladován ve strojovně třetího bloku.

Odstranění starého komínu, které stálo odhadem 94,7 milionů ukrajinských hřiven (cca 227 milionů Kč), bylo nezbytné pro instalaci obří struktury, které bude chránit zřícený Černobylský reaktor 4. Montáž nového sarkofágu známého pod názvem New Safe Confinement, který představuje obří klenutá montovaná konstrukce, by měla být na místě vedle reaktorové budovy dokončena do konce roku 2014, přičemž montáž filtrovacích a manipulačních systémů bude probíhat během roku 2014 a 2015. Závěrečné přesunutí nového sarkofágu nad poškozenou budovu je pak naplánováno na konec roku 2015.

Nový ventilační komín byl objednána 22. října 2013, aby nahradil starý. Tento menší komín – měřící 50 metrů na výšku a 6 metrů v průměru – byl postaven u východní zdi budovy elektrárny.

Zdroj: World Nuclear News

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..